Siirry suoraan sisältöön

HOIDOLLISET KESTOPIGMENTOINNIT

Hoidollisesta pigmentoinnista apua sinulle?

Rintasyöpäleikkauksen jälkeinen mamillatatuaatio, nännipihan korjausleikkauksen jättämän epäsymmetrian korjaus, ihon siirrot, arpien korjaukset – kasvojen, rintojen ja koko kehon alueella. Nämä kaikki ovat hyviä esimerkkejä siitä, milloin voit kääntyä hoidollisten pigmentointien ammattilaisen apuun. Myös Vitiligon ja Alopecian hoitaminen kuuluvat palveluihimme.

Hoidollisia pigmentointeja eli lääketieteellisiä tatuointeja tekevät kestopigmentointiin erikoistuneet ammattilaiset. Hoidon aikana kudokseen viedään kestopigmentointilaitteella ja neulalla väripigmenttiä, pyrkien jäljittelemään ympärillä olevan ihokudoksen sävyä ja näin häivyttämään kontrastia. Myös arpien häivyttäminen ja korjaaminen kuuluvat toimenkuvaan. Oli arven aiheuttanut sitten onnettomuus tai se on tullut leikkauksen seurauksena, voidaan sitä hoitaa tehokkaalla Derma SR8 arpihoidolla. Hoidossa aktivoidaan kudosta arven alueella, jotta iho alkaa käytännössä korjaamaan itse itseään.

Mamillatatuaatio

Mamillatatuaatio on tärkeä, viimeinen osa rintarekonstruktiota ja se käsittää nännin ja nännipihan pigmentoimisen uudelleen rakennettuun rintaan. Sen tarkoitus on viimeistellä rintasyöpää sairastaneen uusiorakennettu rinta luonnollisen näköiseksi. Mamillatatuaation tavoitteena on tasapainottaa ulkoista kokonaiskuvaa. Hoidollinen pigmentointi ei ole pelkästään kosmeettinen, vaan se vaikuttaa myös potilaan minäkuvaan kohentavasti.

Toimenpiteessä väriä viedään ihon alle pigmentointilaitteen ja neulan avulla. Tavoitteena on luoda kaunis, realistinen nänni-areola kompleksi, joka jäljittelee toista mahdollisesti olemassa olevaa rintaa. Jos molemmat rinnat on rakennettu uudelleen, suunnittelemme sinulle yhdessä mieleisesi mamillatatuaation. 

Nännipihan alueelle voidaan myös tehdä erilaisia korjausleikkauksia, kuten nännipihojen pienentäminen. Leikkaukset jättävät erilaisia arpia ja mahdollisesti epäsymmetriaa. Tällaisissa tilanteissa hoidollisella pigmentoinnilla saadaan aikaan suuri muutos parempaan. Rintatatuointi voidaan tehdä siinä vaiheessa, kun kaikki viimeisteltävät korjaustoimenpiteet on tehty ja arvet ovat parantuneet.

Toimenpide on tatuoinnin kaltainen, mutta toisin kuin tatuointi, se ei ole ikuinen, vaan haalistuu kauniisti vuosien saatossa ja saattaa tarvita vahvistuskäyntejä 2-4 vuoden välein.

Mamillatatuaatiolla haetaan esteettistä symmetriaa ja tasapainoa, mutta ennen kaikkea sillä on suuri merkitys asiakkaan henkiseen hyvinvointiin ja toipumiseen. Useiden tutkimusten mukaan mamillatatuaatiolla on suuri rooli naisen tyytyväisyyteen omaan kehoon, seksuaalisuuteen ja itsetuntoon. 

Yleisimmin mamillatatuaatio tehdään syöpäleikattuun ja uudelleen rakennettuun rintaan, mutta muita käyttöaiheita ovat tubulaariset rinnat, rintojenpienennysleikkaus, vaaleat tai epäsymmetriset nännipihat tai muut esteettiset syyt. Esteettisistä syistä johtuvat tatuaatiot tehdään yksityisten palveluntarjoajien toimesta.

Swiss Colorin pigmentointivärit ovat puhtaat ja turvalliset. Värit ovat synteettisesti valmistettuja, eivätkä sisällä epäpuhtauksia, raskasmetalleja tai PAH-yhdisteitä. Värit säilyvät kauniin värisinä haalistuessaan ja ovat sairaalakäyttöön soveltuvia.

MILLOIN MAMILLATATUAATIOON?

Toimenpide voidaan suorittaa, kun kaikki kirurgiset toimenpiteet on tehty ja arvet ovat parantuneet. Kirurgisesta mamillarekonstruktiosta tulisi olla kulunut vähintään 3kk ja viimeisimmistä syöpähoidoista (kemo/sytostaatti) tulisi olla kulunut vähintään puoli vuotta. Rintatatuointi vaatii kaksi vastaanottokäyntiä, joiden suositeltava aikaväli on noin 4-6 viikkoa. Ihon uusiutumisen myötä rintatatuointi haalistuu.

Ensimmäinen käsittely

Ensimmäinen mamillatatuaatio (teko+ vahvistus 6-12vk kuluttua) voidaan tehdä sinulle kirurgian poliklinikalla siihen erikoistuneen sairaanhoitajan toimesta tai voit ostaa sen yksityiseltä palvelun tarjoajalta. Jos rintoihin on jäänyt häiritseviä arpia, usein samat palveluntarjoajat tekevät myös arpihoitoja neulauksen ja happojen yhdistelmällä tai silikoniteippien avulla. Arvet voidaan hoitaa usein myös samalla käynnillä mamillatatuaation kanssa.

Vahvistus- ja ylläpito

Ylläpitovärjäyksiä tarvitaan mikäli haluat pitää mamillan väriä yllä. jolloin voit ostaa palvelun yksityiseltä palveluntarjoajalta, jolla on asiaan vaadittava koulutus. Myös joissain julkisen puolen sairaaloissa tehdään ylläpitotatuaatioita. Voit varmistaa asian omalta hoitotaholtasi.

Kohennus voi olla tarpeen aina noin 3-6 vuoden välein. Ihon uusiutumisprosessi on hyvin yksilökohtaista, joten tarkkaa aikajanaa on vaikea määrittää.

Kuvat: Jenni Määttä

MITÄ ESTEITÄ ON MAMILLATATUAATIOLLE?

Rintatatuoinnin tekemiselle on harvoin esteitä. Tatuointia ei suositella tehtäväksi, jos potilas käyttää antikoagulantteja tai saa immunosupressiohoitoa. Rintatatuointi voidaan tehdä aikaisintaan siinä vaiheessa, kun sytostaattihoitojen loppumisesta on kulunut puoli vuotta.

MAMILLATATUAATION JÄLKIHOITO

Ammattilainen ohjeistaa sinua toimenpiteen jälkeiseen hoitoon ja kertoo sinulle asioista, joita sinun on hyvä ottaa huomioon.

HOIDOLLISET PIGMENTAATIOT

Korjausleikkaukset ja rekonstruktiot jättävät aina jälkeensä arpia. Arvet voivat tuntua kiusallisilta ja niihin toivotaan kovasti apua. Uusi innovaatio Derma SR8 -arpihoito on todella tehokas ja hyvä lisä yhdessä hoidollisten pigmentointien kanssa. Lopuksi on vielä mahdollista, että arpi pigmentoidaan niin sanotulla camouflage-tekniikalla sitä ympäröivän ihon väriseksi.

Hoidollisissa pigmentaatioissa tärkeää on valita ammattitaitoinen ja luotettava ammattilainen. Pigmentointivärien tulee olla puhtaita ja turvalliseksi todistettuja ilman haitallisia aineita ja raskasmetalleja. Ammattilainen osaa vastata kaikkiin mahdollisiin kysymyksiisi.